La Política

La Política

Egy mutató amiben Spanyolország még a skandinávokat is előzi

2019. május 12. - CH84

Jelen állás szerint a hamarosan felálló spanyol parlament 47,4%-a lesz nő, számolt be a választásokat követő egyik elemzésében az El País. Ezzel a mutatóval még a nemek közötti egyenlőségben világelső skandináv államokat (vagyis azok parlamentjeit) is előzi majd a mediterrán ország.

A genfi székhelyű Interparlamentáris Unió adatai alapján a spanyolok után éppen hogy lemaradva Svédország (47,3%), majd pedig Finnország (41,5%), Norvégia (40,8%) és Franciaország következik (39,7%). Magyarország alig több mint 10%-al a sereghajtók között szerepel.

A spanyolok ráadásul nem is akármilyen utat tettek meg idáig. A Franco-korszakot követő első parlamentnek még csak 6%-a volt nő, akiknek aránya így valamivel több mint 40 év alatt megnyolcszorozódott. A növekedés egyébként a legutóbbi, 2016-os választásokhoz és az akkori 39,4%-hoz képest is szembetűnő.

A növekedésben – az elmúlt évtizedekben lezajlott társadalmi változásokon túl – nagy szerepe volt a 2007-es Ley de Igualdad elnevezésű törvénynek is, amely öt képviselőként 60-40%-os arányt szab meg a pártlisták tekintetében bármelyik nem javára. Elviekben ez tehát nem akadályozza meg a pártokat abban, hogy a biztos befutó helyekre férfiakat ültessenek, ám úgy tűnik a törvény ilyetén alkalmazására nem is törekszenek.

A pártok rangsorában a baloldali formációk állnak az élen, ami figyelembe véve, hogy a feminizmus ügyét általában ezen oldal szokta a szívügyének tekinteni, talán nem akkora meglepetés. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jobboldalon ne találnánk bőven női képviselőket.

Az élen azonban a papírforma érvényesül, az újbaloldali Podemos 57%-al az első, őket követi a választások friss győztese a szociáldemokrata PSOE 52%-al. A történelme legnagyobb vereségét elszenvedő konzervatív PP alig lemaradva a harmadik 51,5%-al.

A negyedik helyen egy újabb baloldali alakulat található, a katalán függetlenségpárti ERC képviselőinek 46,7%-a lesz nő. Az utóbbi időben kissé jobbra tolódott, eredetileg liberális Ciudadanos 38,6%-al az ötödik, míg a szélsőjobboldali Vox 37,5%-al a hatodik.

süti beállítások módosítása