La Política

La Política

Most akkor mit akarnak a katalánok?

2019. június 13. - CH84

Két év után ismét többen vannak azok, akik elutasítják Katalónia esetleges függetlenedését, számolt be még májusban a barcelonai székhelyű La Vanguardia nevű napilap.

A Centre d’Estudis d’Opinio (CEO) nevű katalán közvélemény kutató intézet vizsgálata szerint a katalánok 48,6%-a elutasítaná az országrész függetlenségét egy esetleges referendumon. A függetlenség támogatói nem sokkal lemaradva 47,2%-on állnak, míg 4,2% nem tudja miként is szavazna. Az ezt megelőző, márciusi vizsgálathoz képest a függetlenséget elutasítók aránya 4,5%-al nőtt, míg a függetlenség pártiaké 1,2%-al csökkent.

Utoljára két évvel ezelőtt, 2017 júniusában voltak többen az ellenzők, akkor 49,4% mondta azt, hogy Katalónia maradjon továbbra is Spanyolország része, 41,1% a függetlenséget támogatta már akkor is, míg a bizonytalanok aránya jóval magasabb, 9,5% volt.

De hogy mennyire nem fekete vagy fehér ez a kérdés sem, arra a vizsgálat további részletei mutatnak rá.

A felmérés ugyanis további lehetséges opciókra is rákérdezett, melyek alapján már közel sem egyértelmű, hogy a fenti számok a valós helyzetet tükrözik. Ebben van is valami, a katalán társadalom ugyanis sokkal összetettebb annál, hogy egy igen-nem kérdéssel fel lehessen mérni a valós politikai, a jövőt nagyban befolyásoló társadalmi szándékokat.

Amikor ugyanis több lehetséges kimenetelre kérdeztek rá a kutatók, a válaszok már sokkal nagyobb szórást mutattak. Az „Ön szerint Katalónia legyen… független állam, állam egy föderális Spanyolországon belül, autonóm tartomány vagy egyszerűen egy régió?”, a felmérést végzők a következő eredményt kapták (zárójelben a márciusi adatok):

Független állam 35% (39,7%)

Állam egy föderális Spanyolországon belül 29,4% (21,5%)

Autonóm tartomány 25,8% (26,3%)

Régió 6% (5,9%)

Jól látható, hogy egyfelől a teljes függetlenség pártiak aránya kevesebb, de közben azt is ki kell emelni, hogy több mint 64% a jelenleginél több jogot szeretne az országrésznek, kvázi államként elismerve azt. Jelentős tanulság, hogy a jelenlegi helyzet fenntartását alig 26% támogatja, azaz hogy Katalónia a jövőben is maradjon ún. autonóm tartomány Spanyolországon belül.

Akik a jelenleginél is kevesebb önállóságot szeretnének azok aránya mindössze 6%, és nagy valószínűséggel a Vox katalóniai szavazóit tisztelhetjük személyükben. Érdemes kiemelni azt is, hogy a föderális állam híveinek aránya nagyjából 8%-al növekedett márciushoz képest, miközben a teljes függetlenséget követelők aránya majd 5%-al csökkent.

A fentiek egyébként egybevágnak azzal a tendenciával is, miszerint minél konkrétabb kérdések vagy megállapítások felé haladunk, úgy csökken a teljes szakadást támogatók aránya. Mire gondolunk? Arra, hogy míg egy függetlenségi referendumot a katalánok nagyjából 80%-a támogatna, a nyíltan a függetlenséget támogató pártokra összesen nagyjából 48% szavaz a katalán parlamenti választásokon (nagyjából ugyanannyian mint egy igen-nem kérdésre adott igen válaszok aránya), addig egy sokkal reálisabb, több opciót is felvonultató kérdésnél már csak 35% áll egyértelműen a függetlenedés mögé.

A tanulság tehát nagyjából az, hogy a katalánok döntő többsége mindenképpen szavazna, nagy részük több önállóságot szeretne, ám a teljes függetlenséget már jóval kevesebben támogatják, miközben mindössze a társadalom negyede érdekelt a jelenlegi helyzet fenntartásában.

süti beállítások módosítása